Navigacioni menij

субота, 12. јун 2021.

Velika pobeda "Rasine press"

KASACIONI SUD UKINUO PRESUDU, SUDIMAC MORA OPŠTINI  DA VRATI  PARE

Aleksandrovac - Pisanje „Rasine press“ o tome da je Vukosav Sudimac nezasluženo naplatio od opštine Aleksandrovac 15.000.000 dinara ili oko 140.000 evra za jedanaestogodišnju apanažu likvidacionog Upravnika JP „Informativni centar“ potvrdio je Vrhovni kasacioni sud u Beogradu, koji je UKINUO drugostepenu presudu Apelacionog suda u Kragujevcu i obavezao ovaj sud da donese novu presudu.

Uobrazloženju odluke Kasacionog suda između ostalog stoji, da je sud u Kragujevcu pogrešno primenio materijalno pravo, te da nije utvrdio očiglednu zastarelost potraživanja Sudimca.

-U konkretnom slučaju, drugostepeni sud prilikom odlučivanja nije uzeo u obzir da je tuženi (opština Aleksandrovac) još u odgovoru na tužbu istakao prigovor zastarelosti, niti se na tu bitnu okolnost izjasnio, što je od uticaja na visinu naknade koju tužilac može da potražuje u sudskom sporu. Prema oceni Vrhovnog kasacionog suda, potraživanje naknade za rad likvidacionog upravnika spada u povremena novčana potraživanja, jer je reč o novčanim davanjima čija je visina unapred poznata, koja dospevaju u razmaku od mesec dana, tako da se na ova potraživanja primenjuje rok zastarelosti propisan članom 372. Stav 1. Zakona o obligacionim odnosima, što znači da zastarevaju za tri godine od dospelosti svakog pojedinačnog davanja.

U ponovnom postupku drugostepeni sud će ceniti istaknuti prigovor zastarelosti potraživanja sa aspekta da je reč o povremenom potraživanju, koje zastareva u roku i na način propisan članom 372. Stav 1 ZOO i u tom smislu će pravilno primeniti materijalno pravo  u vezi visine naknade troškova koje je tužilac kao LU  imao u sprovođenju likvidacije, u skladu sa članom 542. Zakona o privrednim društvima“ - stoji između ostalog u obrazloženju preesude Vrhovnog kasacionog suda.

Vukosav Sudimac ima, dakle, pravo da naplati naknadu za LU i to za 2016, 2017 i 2018 godinu od oko 3.000.000 dinara. Ostatak od oko 12.000.000 dinara mora da vrati opštini Aleksandrovac, odnosno građanima Župe koji pune opštinsku kasu, bez obzira što je osmislio fiktivni razvod od svoje supruge i što joj je sudskim putem prepisao svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu.

Pravni tim "Rasine press" ocenjuje da postoji pravni mehanizam, po kome se bez obzira na razvod i prenos imovine na bračnog druga, može radi namirenja dugova prema opštini Aleksandrovac i gražanima Župe, prodati deo imovine, koja se koliko do juče vodila na Vukosava, a od pre nekoliko meseci na njegovu suprugu. Osim toga, Sudimac prima i platu u Centru za socijalni rad opštine Aleksandrovac od oko 70.000 dinara.

Sudimca odgovarn za kriminalnu likvidaciju IC

Građani Župe i šira javnost Srbije očekuju procesuiranje Sudimca i svih drugih povezanih lica u SO Aleksandrovac, kako za nesprovođenje odluka SO i kršenje Zakona države Srbije, tako i za kriminalnu likvidaciju JP „Informativni centr“ 2007 godine, kada je 20 radnika te medijske kuće izbačeno na ulicu, kako bi se u Dom kulture i druga javna opštinska preduzeća udomili nestručni pojedinci tadašnje vladajće koalicije GG "Pokret za Župu - DS".

Naplatio od opštine 2020 i 2021 godine preko 260.000 dinara

Za dolazak na 18 sednica opštinskog Veća Sudimac je od opštine Aleksandrovac naplatio (od avgusta 2020 do maja 2021. godine) 138.544 dinara, a kao član Opštinske Izborne komisije naplatio je 2020. godine 121.880,52 dinara. Nakon pisanja „Rasine press“ o aferi „Vuća“ koje su preneli svi mediji u Srbiji i Evropi, Sudimac je smenjen iz Veća, kao i iz sedam opštinskih komisija.

 

Нема коментара:

Постави коментар