Navigacioni menij

недеља, 24. мај 2020.

Vapaj zemljoradnika Župe

DRŽAVA DA UBLAŽI  ŠTETU OD GRADA

Aleksandrovac - Grad koj je 19. maja, u popodnevnim satima, padao na području aleksandrovačke i drugim opštinama Rasinskog okruga, ostavio je pravu pustoš u desetak sela Župe. Uništeni su poljoprivredni usevi, voće, povrće, vinova loza i druge kulture.

Zemljoradnici iz Vitkova, Venčaca, Ljubinaca, Subotice, Parčina, Trnavaca, Šljivova, Dobroljubaca i Panjevca više nemaju čemu da se nadaju.  Sve su izgubili u dvadesetominutnoj stihiji koja ih je zadesila.

Vapaji oštećenih Župljana za bilo kakvom vrstom pomoći od strane države, su iz dana u dan sve veći. Oni objašnjavaju, da ne vide način, kako dalje da funkcionišu - kako i od čega da kupe osnovne životne namirnice, obezbede ogrev za zimu, izmire obaveze za stuju, telefon, te pokriju niz drugih redovnih životnih troškova.

Poljoprivreda je za većinu njih, bila i ostala jedini izvor prihoda. Živeli su kažu, uglavnom od prodaje tržnih viškova: jagoda, višanja, malina,kupusa, šljiva, grožđa, pšenice i drugih kultura koje su uzgajali.

Sada, kada im je sve to uništeno u jednom danu, pritisnutu su velikom brigom i pitanjem – kako preživeti do naredne godine, do naredne berbe?!

Za ostvarenje tog cilja, nije im kažu dovoljna lična štednja, kao ni reči utehe i sažaljenja. Zemljoradnicima Župe preko je potrebna finansijska pomoć države. Samo na taj način bile bi delom ublažene posledice ove elementarne nepogode i vraćena nada u bolje sutra.    

Нема коментара:

Постави коментар