Navigacioni menij

понедељак, 27. јануар 2020.

Svetosavlje temelj srpske države i duhovnosti



BESKRAJNO RODOLJUBLJE I BOGOLJUBLJE CVETOGA SAVE

Aleksandrovac – U organizaciji aleksandrovačkog Udruženja „Badnjak“ sinoć je u Muzeju vinarstva i vinogradarstva upriličena Tribina o Svetom Savi, prvom Srpskom Episkopu i prosvetitelju. O liku i delu Sv. Save govorili su aleksandrovački sveštenik Vukman Petrović i profesor pravnog Fakulteta Univerziteta u Kragujevcu dr. Zoran Čvorović.

U nadahnutom obraćanju građanima Župe, koji su u velikom broju došli na ovaj svojevrsni čas istorije, otac Vukman je istakao, da svi treba da sledimo reči i dela Svetaoga Save,  jer ćemo na taj način više poštovati i voleti jedni druge i Gospoda Isusa Hrista.

-Svu ljubav, svu snagu, svu veru, sve vrline Sveti Sava je crpeo sa Istočnika Života - Hrista Spasitelja. Zato je Hristos mera njegovog života i postojanja. Svetosavlje je put koji vodi u istinski život. Put Hristov, jedini put koji oplemenjuje i osvećuje. Tom putu naučio nas je Sveti Sava, zato je on i najplemenitiji izdanak roda srpskoga. Sveti izdanak koji neprekidno rađa plodove vere, nade i ljubavi“ – kaže sveštenik Petrović.

Profesor dr Zoran Čvorović, jedan od najvećih poznavalaca života i rada Svetoga Save rekao između ostalog, da je Sv. Sava imao orgomnu žeđ za Gospodom Isusom Hristom, koja ga je i odvela na Svetu Goru, ali  je on bio i ostao najveći srpski rodoljub.

-Sa svojih 17 godina života,  Sava je stigao na Svetu Goru, koja je krajem 11. i počletkom12. veka, važila za jedan od najznačajnijih centara Pravoslavlja. Posle niza godina monaškog života i podvižničke ljubavi prema Isusu Hristu, vraća se u Stedinucu gde radi na formiranju srpske nezavisne autokefalne Crkve. Sa svojim učenicima piše Zanopravilo, koje predstavlja svojevrsni Ustav onoga vremena, kako srpske srednjovekovne države tako i srpske Crkve. Zakonopravilo Svetoga Save će preko 300 godina u Rusiji predstvljati osnovni izvor prava, sve do reformi Petra Velikog. Dakle, na ponos rpskom rodu, jedan srpski Zakonik predstavljao je temelj Ruskoga prava preko 3. veka. U svim tim svetovnim delima se vidi, da je Sveti Sava bio odan Bogu, ali da je ispunio i onu drugu Jevanđeosku zapovest - položio svoj život za srpski rod i svoju srpsku braću. Autokefalna srpska Crkva je danas ono što objedinjuje sve Srbe. Ona brižljivo čuva svest o srpskom imenu, svest o srpskoj istoriji, i svet o srpskoj duhovnosti“ – rekao je profesor Čvorović.

Inače, aktivisti aleksandrovačkog  Udruženja, „Badnjak“  uložili mnogo truda, kako bi u čast Svetoga Save, svojim sugrađanima podarili ovo nezaboravno veče, za čiju organizaciju su dobili mnoštvo čestitki.    

Нема коментара:

Постави коментар