Navigacioni menij

четвртак, 11. мај 2017.

Evropska unija finasira izgradnju objekta za decu ometenu u razvoju u Brusu

Brus Šef sektora Delegacije Evropske unije Štefen Hudolin, obišao je danas u Brusu radove na izgradnji Dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju, koji će doprineti kvalitetnijoj nezi i vaspitanju oko tridesetak dece ove opštine sa posebnim potrebama.

Izgradnju Doma sa dnevnim boravkom finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski progres sa 95.400 evra, dok opština Brus učestvuje sa 14.500 evra. 
-Ovaj projekat je jedan od brojnih odličnih primera kako opština, lokalne institucije, Vlada Republike Srbije i Evropska unija zajedno osluškuju i rade na ostvarivanju izraženih potreba lokalnog stanovništva širom Srbije” - rekao je  prilikom obilaska radova Štefen Hudolin.

On je naglasio da su EU  i Vlada Švajcarske do sada u jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju preko Evropskog progresa uložili 5,5 miliona evra u infrastrukturne projekte, od kojih su mnogi fokusirani na poboljšanje pristupa socijalnim uslugama dece ometene u razvoju.

-U novom objektu će naši korisnici imati adekvatan i prijatan ambijent za boravak u zaštićenim uslovima, uz podršku stručnog osoblja. Takođe kroz društveno angažovanje i unapređivanje socijalnih veština, pomoćićemo njihovom uključivanju u zajednicu“, rekla je Tatjana Dokić Milenković iz Udruženja „Pčelica“ u Brusu.

Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić je rekao da je opština prepoznala važnost ovog projekta, a da se završetak radova na izgradnji dvospratne zgrade površine 400 kvadratnih metara sa dvorištem uređenim za boravak dece očekuje u avgustu ove godine.

Štefen Hudolin je u Brusu posetio i Bojanu Punoševac, koja je uz podršku EU i Vlade Švajcarske dobila stomatološku opremu u vrednosti od 10.000 evra i otvorila ordinaciju.

Hudolin je pohvalio optinu Brus, zbog efikasnosti u izdavanju građevinskih dozvola, za koji je dobila priznanje na X godišnjoj konferenciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED

Naime, u sve 34 opštine u kojima se realizuje Evropski  progres, NALED je uz finansijksu podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije sproveo projekat podrške implementaciji sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, sa ciljem jačanja kapaciteta odeljenja za urbanizam i gradnju u lokalnim samoupravama.

Нема коментара:

Постави коментар