Navigacioni menij

четвртак, 3. октобар 2019.

Protest meštana bruskih sela



BLOKIRALI PUT BRUS – KOPAONIK ZBOG IZGRADNJE MINI ELEKTRANE

Graševci - Više od 200 meštana potkopaoničkih sela Graševci, Radmanovo, Vlajkovci i Brzeće, blokirali danas regionalni putni pravac Brus – Brzeće – Kopaonik u Graševcima, zbog početka radova na izgradnji mini elktrane na istoimenoj reci.

Meštani su jutros oko 9 časova traktorima i automobilima blokirali ovaj putni pravac, i kako kažu ostaće na blokadi sve dok izvođač radova „Metalac Compani d.o.o“ iz Kuršumlije ne izbaci teške mašine iz korita reke.

Nikola Obradović objašnjava, da investitor „Frigo kun d.o.o Brus“ nema urednu građevinsku dozvolu, kao ni saglasnost meštana i opštine Brus za gradnju MHE.

-Sve se radi na divlje. Ni jedan papir 
nije ispravan. Građevinska dozvola, koja je izdata 2015. godine je istekla. Ne postoji saglasnost meštana za prolazak trase cevovoda kroz njihove parcele. Investitor nije dobio saglasnost od opštine Brus, da na Graševki gradi MHE“ – tvrdi Obradović i dodaje, da je „reka bila i ostala izvor života za više od 1000 žitelja pomenutih sela, koji ni po koju cenu neće dozvoliti da je neko ukroti i uništi“.

Stevan Maksić ističe, da su njegove komšije na ovoj reci izgradili 10 vodenica, i da po cenu života neće dozvoliti, da ih neko potezom pera ugasi.

-Poručujemo svim državnim organima, da odmah zaustave uništavanje Graševke i dalju izgradnju mini elektrana na njoj. Ako to oni ne učine, mi moramo. Moramo zbog nas, naše dece i budućih generacija. Graševka nas voda othranila i zato nećemo dozvoliti da pojedinci njome gazduju“ – kategoričan je Maksić.

Jovan Mandić prof.dr. u penziji, obratio se danas učesnicima protesta, zamolivši ih da ostanu na blokadi sve dok ne oteraju teške mašine iz Graševke.

-Šteta od izgradnje mini elektrana po Srbiji je nesaglediva. Korist od toga, zanemarljiva. Zato vas molim da istrajete u zaštiti vaših interesa. Da ostanete na blokadi koliko god bude potrebno. Samo na taj način zaustavićete izgradnju MHE i sprečiti potpuno uništavanje Graševke“ – rekao je Mandić.


Нема коментара:

Постави коментар