Navigacioni menij

четвртак, 10. октобар 2019.

Neraskidivo prijateljstvo srbina i slovenca



                           SUSRRET POSLE 44 GODINE OD JNA


Aleksandrovac –  Milan Mitrović iz Aleksandrovca i Bogomir Baškovč iz Krškog, služili JNA 1975 godine u Ljubljani, gde su zajedno proveli 15 meseci.   Zbog sličnih karakternih osobina, između njih se razvilo pravo drugarstvo i prijateljstvo, koje i danas traje.

Posle 44 godine od JNA, Milan i Bogomir su u maju ove godine po prvi put razgovarali telefonom. Tada su obećali jedan drugom, da se što pre vide. Milan je pozvao Bogomira da mu bude drag gost baš u vreme „Župske berbe“ u Aleksandrovcu, a što je ovaj odmah prihvatio.

U posetu pordici Mitrović Bogomir je iz Slovenije stigao sa suprugom Jožicom, a susret dvojice vernih drugara i prijatelja bio je propraćen čvrstim zgraljajem i suzama radosnicama.

-Svih ovih godina-decenija, svima sam u Krškom pričao o mom drugu iz JNA Milanu Mitroviću. Niko u ga u mom kraju ne poznaje, ali svi znaju da je on moj najbolji drug. Veoma sam srećan što smo se posle 44 godine sreli i što smo evocirali uspomene na vojničke dane“ – kaže Baškovč i dodaje,  da su on i Milan bili nerazdvojni drugovi, ali i najbolji telegrafisti i printeristi, koji su išli na vojnička takmičenja i osvajali nagrade.

Milan se spontano ubacuje u razgovor, pokazujući njihove zajedničke fotografije iz JNA i drhtavim glasom objašnjava, kako  je mesec dana pripremao Bogomira za takmičenje teleprinteristau Beogradu, kada je na njegovo oveliko oduševljenje Bogomir pobedio.

-Sećam se, ko da je juče bilo, kada je jedne večeri Bogomir pobegao iz kasarne  i otišao kod svoje  verenice Jožice. Baš tada je ploglašena uzbuna. Komandir čete me pitao, zašto Bogomir nije u stroju, a ja sam mu ko iz puške odgovorio, da je tu negde i da će brzo doći“ – priča Milan i dodaje, da je taj događaj još više učrstio njihovo prijateljstvo i drugarstvo, koje traje i trajaće još godina 100.

Bogomirova supruga Jožica veli, da će se njihova i Milanova deca sprijateljiti i družiti, jer su im Milan i Bogomir trasirali put.

-Nema razloga da bude drugačije. Ja i Milan smo im najbolji primer, kako se stiče i čuva istinsko drugarstvo i prijateljstvo“ – zaključuje Baškovč.

Inače, tri dana koliko su Bogomir i Jožica Baškovč proveli u gostima kod Mitrovića u Aleksandrovcu,  nisu bila dovoljna da se prepričaju sve teme iz života dva velika prijatelja. Zato će Bogomir do kraja ovog meseca ugostiti u Krškom Milana i njegovu suprugu Merimu. 

Нема коментара:

Постави коментар