Navigacioni menij

среда, 23. март 2022.

Opština Plandište i Centar za socijalni rad obezbedili

Poštovani čitaoci Rasine press,

U želji da Vam dočaramo primere dobre prakse u Srbiji, danas mo pokrenuli saradnju sa našim kolegama u vojvođanskoj opštini Plandište. Verujemo da će Vam se ova naša ideja dopasti.


NOVI DOM ZA BRAĆU MAKAI IZ STAROG LECA 

Plandište - Zahvaljujući brzoj intervenciji Opštine Plandište  i Centra za socijalni rad , braća, Mihalj i Jožef Makai iz Starog Leca dobili su kuću za stanovanje, nakon što im se,  krajem decembra prošle godine , srušila kuća u kojoj su do tada živeli .
Tu kuću je dobio njihov otac kao čobanin sela.  Za slučaj braće Makai saznalo se vrlo brzo , zahvaljujući Ferencu Lerincu koji je na društvenim mrežama   oglasio  srušenu kuću. Tako je sve i počelo. Komšije, Jožef Guljaš i bračni par, Gordana i Šandor Njergeš započeli su akciju za pomoć braći Makai . 


Prvo su se obratili Centru za socijalni rad , a zatim i Opštini Plandište, da pomognu u nalaženju novog , uslovnijeg smeštaja za Mihalja i Jožiku. U izuzetno kratkom roku, za svega par dana, Opština je uspela da montažnu kuću koja je u njenom vlasništvu  a koja je baš tih danan ostala bez stanara, ustupi Centru, odnosno braći Makai na korišćenje. Od dana kada su saznali da više ne mora da borave u srušenoj kući i strepe da li će preživeti noć, u životu Jožike i Mihalja , sve je počelo da se menja, na bolje. 


Ovoj izuzetno humanoj akciji pridružili su se i drugi meštani, ljudi voljni  da pomognu drugima u nesreći . Među prvima je bio i Milana Tošića, vlasnik „Trgobana doo“ , rodom, iz Starog Leca koji je momcima poklonio televizor i pod povoljnijim uslovima omogućio kupovinu „smederevca“ koji je zimus itekako grejao. I  ogreva je bilo jer  su se za to pobrinuli  Rade Tasić i Javorka Ivkov iz Plandišta. Od dana preseljenja u kuću , Dom za duševno obolela lica  iz Starog Leca , braći Makai svakodnevno obezbeđuje tri obroka, ručak je uvek kuvano jelo. Zahvaljujući meštanima koji rade u Domu, direktorica,  Izabela Jovanović  odobrila je da se pokloni i deo nameštaja za opremanje kuće koji Dom više ne koristi. 


Povodom useljenja u kuću , Jožiku i Mihalja  je posetio i predsednik Opštine, Jovan Repac koji je tom prilikom rekao će Opština i nadalje da pomaže . Prvo da  se ozidaju šupa i pomoćni objekti kako bi momcima olakšali život na selu , a onda će rešavati  i preostale tehničke probleme . Predsednik je rekao da će pomoć ići preko Opštinske kancelarije za smanjenjenje siromaštva i preko Centra za socijalni rad. Na žalost, ovakvih primera ima još,  tako da je Opština do sada već obezbedila  određen broj kuća za stanovanje.  To će činiti i ubuduće,  u skladu sa potrebama i svojim mogućnostima.
Selo za braću Makai ima smo reči hvale. O njima se govori  da su vredni, pošteni i izuzetno korektni, što oni i potvrđiju svojim delima. Ovih dana su očistili okućnicu, poravnali teren ispred kuće , posekli svo šiblje a uz pomoć prijatelja uspeli su da uzoru baštu koja je sprema za setvu. I pored svega ovoga, imaju i kozu sa dva jareta o kojima brinu.    

Primer braće Makai iz Starog Leca mami osmeh, vraća veru u ljude dobrog srca i još jednom potvrđuje da naše malo , nekome može puno da znači .      Rodika Gruesku.

Нема коментара:

Постави коментар